Seizoen 2018-2019: ‘Stock en plant’

Stock en plant‘ gaat over de familie Stock. Moeder Marja (Annet Visser) heeft een cadeautje voor haar zoon, Aaver (Cor Groenland). Een bijzonder cadeau, een meisje, Lara (Marieke Boots). Aaver weet niet zo goed of hij wel blij is met zijn cadeau en de rest van het gezin bemoeit zich er natuurlijk ook mee. Zo heb je Nalies (Maaike Verlaat) met haar hobby kaartenhuizen maken en haar vriend Theo (Jochem Frankfort), de zakenman. Dochter Rion (Marieke Smit), de psychologe. Maar ook mensen van buitenaf, Rita (Cristel Schermer) en Beer (Femke Moons), krijgen invloed op de hele situatie. En niet te vergeten de bemoeizuchtige moeder van Lara, Desiree (Josina Bakker).

IMG-20180715-WA0014_1531685355875 IMG-20180715-WA0015_1531685355671 IMG-20180715-WA0018_1531685355039 IMG-20180715-WA0035_1531684469461 IMG-20180715-WA0040_1531684468287

Seizoen 2017-2018: ‘Rooie Sien’

Rooie Sien, een heerlijk volksstuk met zo’n 20 spelers en veel liedjes. Het stuk is geschreven door Marius Spree, bewerking Beppie Nooy en Dick Nooy.

Rooie Sien (Marrie Scheerman) vertrekt in 1910 van Rotterdam naar Amsterdam om weer als hoertje te gaan werken. Haar man Ko (Jos Hoogland) heeft haar al eerder uit ‘het leven’ gehaald en probeert ook nu zijn vrouw over te halen thuis te komen. Helaas loopt dit geheel niet goed af. Sien overlijdt en laat dochtertje Sien (Cristel Schermer), die bij de ouders van Ko woont, achter. Eénmaal een knappe jonge vrouw geworden, lijkt de geschiedenis van moeder Rooie Sien zich te herhalen bij haar dochter Sientje. Zij raakt in de ban van de schnabbel artiest-entertainer Jan Meijer (Roen Hoogland). Haar grootouders (gespeeld door Nico Boots en Mary Danenberg) en vader vinden het maar niks, ze zijn veel te bang dat het met haar dezelfde kant op zal gaan als haar moeder. Met Jan Meijer vormt ze het duo Durand, eerst in een achteraf café en vervolgens in het Haagse cabaret ‘Chez Marie’. Sien en Jan trouwen niet, er komt wel een dochtertje. Op een gegeven moment ontstaat er wrijving en verwijdering tussen hen. Jan wil dat Sien zich laat prostitueren, maar dit weigert Sien. Als Jan met de fraaie blondine Angelique (Marieke Smit) een verhouding begint en bovendien met haar een nieuw duo Durand vormt, is hun relatie voorgoed voorbij. Sien blijft alleen achter met haar dochtertje. Dan staat haar (stief)vader op de stoep…..

Seizoen 2016-2017: ‘Twaalf Gezworenen’

‘Er wacht u een zware taak, geachte dames en heren van de jury. Er rust een zware verantwoordelijkheid op uw schouders’.

Met deze woorden eindigt de rechter het proces in een moordzaak. Twaalf juryleden trekken zich terug. Veroordeeld tot elkaar, in het isolement van de jurykamer, moeten zij over het lot van een negentienjarige jongen die terecht staat voor de moord op zijn vader beschikken.

Al lijkt het er op dat de bewijzen glashelder zijn en het oordeel alleen maar ‘schuldig’ zou kunnen zijn, toch spreekt 1 van de juryleden (gespeeld door Marrie Scheerman) haar twijfel uit. De discussie barst los, er wordt fel gereageerd en er worden zeer harde woorden gebruikt.

Het verhaal van ‘Twaalf Gezworenen’ is gebaseerd op de film Twelve Angry Men van Reginald Rose, welke werd gepubliceerd in 1954. Nog steeds geldt deze film als één van de beste ooit gemaakt. En het toneelstuk is één van de meest gespeelde toneelstukken ter wereld.

Processed with MOLDIV

 

Seizoen 2015-2016: ‘Alice in wonderland’

Alice (Marieke Koomen) is een doodnormaal meisje die op een dag met haar zus buiten gaat spelen. Ze verveelt zich omdat die zus van haar alleen maar een beetje zit te lezen in een boek zonder plaatjes. En wat heb je nou aan een boek zonder plaatjes?
Dan ziet Alice opeens een wit konijn (Cristel Schermer) met een horloge. Alice holt achter het konijn aan en valt natuurlijk in een konijnenhol. En zo komt ze in Wonderland terecht. De Rode Koningin (Astrid Groot) laat haar zien dat de wereld een heel groot schaakbord is. En als ze op de achtste rij komt, de laatste rij, dan zal ze koningin zijn! Maar voor ze daar is ontmoet ze de meest vreemde, maffe en gekke figuren die je je maar kunt bedenken. Want wat dacht je van de Gekke Hoedenmaker (Gerda Breed) en de Maartse Haas (Marieke Boots) die altijd thee drinken, of de vervelende tweeling Tweedeledee (Gerard Strooper) en Tweedeledom (Roen Hoogland). De wazige Witte Koningin (Simone ter Weijden), Lory (Femke Moons), Dodo (Ymie Bierma) en Bijna Schildpad (Marieke Boots), of… Het zijn er te veel om op te noemen. Niets is logisch in Wonderland, alles is onbegrijpelijk en raar.
Probeer het verhaal dus maar niet te begrijpen, het lukt je toch niet! Geniet gewoon van alle vrolijke, spannende en vreemde dingen in deze voorstelling!

image image image image image

Seizoen 2014-2015: ‘Lang en Gelukkig’

Lang & Gelukkig is een sprookjesmix waarin niets is wat het lijkt. Assepoester (Cristel Schermer) wordt gepest door haar boze stiefmoeder (Marjan Koomen) en haar stiefzussen Paris en Hilton (Elske Ringersma en Simone ter Weijden). Roodkapje (Marieke Smit) krijgt gevoelens voor de boze wolf met imagoproblemen (Mark de Lange). Klein duimpje (Elske Ringersma) maakt een carrièremove en prins Roderick van Oranje Nassaukade (Gerard Strooper) wordt door zijn moeder, de koningin (Anneke Beers), tegen zijn zin uitgehuwelijkt. Alle ontwikkelingen komen tot een climax op het Grote Bal….

En het publiek hoeft alles behalve stil te zijn om deze voorstelling in zijn totaliteit te beleven. Men kan meezingen, waarschuwen voor gevaar en Knoop (Jochem Frankfort) wakker schudden. Al met al een zeer diverse en komische voorstelling waarbij, zowel voor kinderen als voor volwassenen, voldoende boodschappen en dubbele lagen zichtbaar worden.

Seizoen 2013-2014: ‘De ijsprinses’

Op 10 en 11 mei wordt het mooie en spannende sprookje ‘De ijsprinses’ opgevoerd. In dit sprookje komt Daniëlla (Isa Duyn) met de ballon van Baron Busnak (Bart Schipper) terecht in Fantasialand. In Fantasialand is alles door de gemene tovenares Muriël (Sanne Agterberg) in ijs veranderd. Het kasteel, de bomen, de bloemen, maar ook het hart van prinses Anastasia (Marieke Smit) is in ijs veranderd. De gemene Muriël heeft iedereen in haar macht, maar slimme Daan bedenkt een plan. Samen met de trouwe bediendes van de prinses probeert ze de tovenares en haar gemene, betoverde vogel (Cristel Schermer) terug te pakken. En ook al vindt de lakei Willem (Jorrin de Vries) het allemaal maar doodeng, de kok Theophilius (Vincent Breed) en koksmaatje Ricky (Luuk Nuijens) gaan door het vuur voor Daan en de prinses. Hofdame Angelique (Josina Bakker) schiet ook te hulp en zelfs de petemoei van niemandsland (Niene Jonker) krijgt een rol. Uiteindelijk lukt het prins Robbin van Ditmar (Loet Appelman) om het hart van de prinses weer te verwarmen!

Seizoen 2013-2014: ‘Een ‘feestelijk’ afscheid’

Op 1 september deden we mee met de Theater Trap Tour, er werden drie voorstellingen gegeven in diverse kerkjes. Lambertschaag bood prachtige licht klassieke muziek, uitgevoerd door een aantal docenten van Muziekschool Opmeer. Aartswoud was in de ban van het miniconcert van Skotwal en onze vereniging presenteerde zich in ‘t Kerkhuys met de komische eenakter “een ‘feestelijk’ afscheid”.

Negen medewerkers komen bij elkaar in een vergaderzaal om het afscheidsfeest van Peter Veldhuizen (gespeeld door Jan Rood) te organiseren. Al gauw blijkt dat iedereen zijn eigen motieven heeft om in die vergaderzaal te zitten. Zo zit Henny (Anneke Beers) er eigenlijk voor de worstenbroodjes, Ineke (Gerda Breed) vindt de airconditioning wel erg fijn, Rita (Marjan Koomen) wil gewoon graag even zitten, Mike (Roen Hoogland) heeft de loterij gewonnen, Hanneke (Mary Danenberg) is herintreedster en hoeft alleen maar wat voor te lezen, Chantal (Marieke Smit) zit er voor de roddels en waarom Helen (Geja Schilder) er zit weet eigenlijk niemand. Berend (Nico Boots), de personeelschef die de groep moet voorzitten, heeft al snel door wat er aan de hand is. Met z’n allen proberen ze hem om de tuin te leiden want niemand wil een officiële waarschuwing. Voor de man in kwestie is het pas echt afscheid als niemand je meer herinnert en laat dat nou net het geval zijn….

Seizoen 2013-2014: ‘Amateurs!’

In dit stuk kruipen de spelers in de huid van een amateur toneelvereniging. De vereniging mag eindelijk repeteren in de grote zaal van de schouwburg en om het niveau wat omhoog te halen, hebben ze voor deze voorstelling een professionele regisseur (gespeeld door Jochem Frankfort) aangetrokken. Het stuk waarvoor gerepeteerd wordt heet ‘Julia’s reis’ en er zijn nog maar 5 repetities en een generale….

Hoofdrolspeelster Esmée (Astrid Groot) die Julia speelt, is wel erg zenuwachtig en al die mannen om haar heen dat werkt ook niet echt mee. Henk (Willem Groenewoud) mag als engel spetteren, maar dit wordt wat lastig gemaakt door zijn hoogtevrees. Harrie (Cor Groenland) wil zo graag, maar lijkt het allemaal net niet te snappen. Tom (Mark de Lange) geeft als Poortwachter het geheel wat extra’s met zijn muzikale talent. Nelleke (Pauline Bleeker) zou alle touwtjes in handen moeten hebben, maar is vooral bezig met het iedereen naar de zin te maken. Daphne (Susanne de Haan) lijkt meer met haar uiterlijk bezig te zijn dan met het stuk en souffleuse Anna (Lineke Dijkstra) hebben de spelers nog hard nodig.

De spelers worden steeds nerveuzer, er is nog maar weinig tijd tot de première, de regisseur wordt steeds ongeduldiger, de kostuums zijn nog niet af, er is geen decor en wie doet nou eigenlijk precies wat? En wie zit er toch steeds aan het licht, wanneer komt Joop nou eindelijk en wie deelt het bed met de regisseur, en wie niet? Allemaal vragen waar nog antwoord op verkregen moet worden, vóór de avond van de première……

Seizoen 2012-2013: ‘Pinokkio en de verffabriek’

‘Pinokkio en de verffabriek’ is een kindermusical door jong en oud met zang en dans. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje. Daar woont opa Gepetto (Ton Leek), de poppenmaker. Hij maakt prachtige houten poppen. Zijn nieuwe aanwinst is Pinokkio (jeugdspeler Annika Strooper). Opa zegt tegen iedereen dat de poppen tot leven komen als de grote mensen slapen. Wat opa niet weet is dat dit ook echt gebeurt. Onder andere een fee (Marieke Boots), tijger (Anneke Beers), Trol (Gerard Strooper) en heks (Simone Terweijde) komen tot leven. Pinokkio werkt zichzelf met zijn leugens behoorlijk in de problemen en de andere poppen proberen hem te helpen. Met z’n allen gaan ze op weg naar de verffabriek en gaan de strijd aan met de gemene directeur (Vincent Breed).

Ook doet er veel jeugd mee waaronder een aantal nieuwe jeugdleden waar we erg trots op zijn (Niene Jonker, Loet Appelman, Bart Schipper, Luuk Nuyens, Isa Duyn, Maud Groen, Sanne Agterberg, Maartje Luiken). Het ballet, onder leiding van Saskia de Jong, bestaat uit: Xena Groeneveld, Eva Leek, Danique Wijnia, Milou Bruin, Kelly Beerepoot en Yoëlle de Jong.

Seizoen 2011-2012: ‘Hoogwoud in Oorlogsjaren’

Na het succes van de voorstelling ‘Aanraders’ in het seizoen 2010-2011, gaan we een nieuwe uitdaging aan! Rond de herdenking van 4 mei en de de viering van 5 mei 2012 presenteren we een voorstelling die gebaseerd is op de verhalen van tijdens de tweede wereldoorlog. Dit zijn niet de verhalen zoals ze in de geschiedenisboeken staan en die bekend zijn in het geheugen van Nederland, maar dit zijn de Hoogwoudse verhalen van de Hoogwoudse inwoners.

De geschiedenis van de oorlog blijkt in Hoogwoud nog levend; familieleden van onze vereniging zijn nog in staat hun verhalen over te leveren aan de volgende generaties. Deze persoonlijke verhalen zijn, samen met de overgeleverde Hoogwoudse dorpsgeschiedenis, opgetekend en dienen als uitgangspunt voor de voorstelling.

De voorstelling wordt letterlijk gespeeld op de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud, op verschillende locaties. De spelers nemen het publiek mee op een tocht langs de geschiedenis.

Voor dit bijzondere project werken we samen met verschillende partijen. Zo heeft theatermaker Kirsten Dijk (die ook de regie gaf bij o.a. het toneelstuk ‘Aanraders’) de regie van het project op zich genomen, zij wordt bijgestaan door dramaturg Heleen van Wiechen. Bekende Hoogwouders verlenen hun medewerking en ook zijn er verschillende verenigingen en stichtingen benaderd om mee te werken. Diverse speellocaties worden beschikbaar gesteld door de gebruikers of bewoners ervan.

Maar bovenal krijgen al de persoonlijke verhalen een plaats in een tijdsmonument waarin de geschiedenis levend blijft!